Datumen 1 april och 15 oktober har en särskild plats i varje restaurangägares och krogbesökares hjärta. Det är mellan dessa två datum som uteserveringar är tillåtna på torg och trottoarer i Sverige. Vi svenskar älskar våra uteserveringar, som får oss att känna oss mer kontinentala och som även får oss att intala oss själva att vi bor i ett gästvänligt klimat. För att vi ska kunna intala oss detta bör dock restaurangägarna se till att uteserveringarna är utrustade med infravärme och vindskydd. Dessutom bör filtar finnas tillgängliga. Vi tar här en titt på lite olika typer av vindskydd för restauranger och uteserveringar.
Ett bra vindskydd är snyggt och funktionellt på samma gång. Det ska vara hållbart men samtidigt så flexibelt att det är lätt att sätta upp på våren, men även går att ta bort om det kommer några riktigt varma julidagar då man faktiskt vill att det ska kunna fläkta lite på uteserveringen. Det finns många företag som säljer vindskydd, ofta i form av moduler bestående av en stålram på vilken man monterar glas eller spänner upp tyg. På tyget eller glaset kan exempelvis restaurangens namn tryckas, samt eventuella specialerbjudanden. Vindskyddet blir alltså både en service till gästerna och en reklamplats.
Modulerna, oftast 90 cm höga, kan sättas upp i olika konfigurationer och anpassas till uteserveringens storlek. Ett lågt vindskydd fungerar som ersättning för staket för att avgränsa uteserveringen enligt polisens anvisningar.
Den stora fördelen med vindskydd av tyg är att de släpper igenom tillräckligt mycket luft för det inte ska bildas turbulens runt vindskyddet. Detta gör också att luften på uteserveringen inte blir stillastående utan att matos och cigarettrök vädras ut.
En annan stor fördel med vindskydd i tyg är att färger och mönster kan varieras, till exempel för att passa bättre in i husets och restaurangens stil.
Ett bra vindskydd i tyg måste vara sytt med rejäla sömmar och ha bra fästen som tål slitage. Tyget måste vara impregnerat och brandsäkert.
Glas utgör ett elegantare alternativ och gör att uteserveringen upplevs som större. Det skyddar helt mot vind, men samtidigt kan det uppstå turbulens om vinden inte har någonstans att slippa igenom. Därför bör man se till att det finns små glipor där luften kan tränga in. Vill man ha mindre insyn från något håll (eller dölja en mindre smickrande utsikt) kan man använda sig av frostat glas.
Att kombinera vindskydd av tyg och glas är ofta en god idé, till exempel att ha ett lägre vindskydd i tyg ut mot gatan, och högre vindskydd i glas på kortsidorna.
Ett högt vindskydd kräver bygglov från kommunen, men det är vanligtvis inget problem. Ett högre vindskydd längs en kortsida ger ett mer ombonat intryck och skyddar samtidigt ännu mer mot vind och dessutom mot insyn. Vill man ändå att det ska gå att se in eller ut kan man ha ett högt vindskydd i glas. En ytterligare lösning är ett vindskydd med markistyg nertill och glas upptill. Många återförsäljare av vindskydd erbjuder sådana varianter.