Det är all time high inom byggbranschen. Vi bygger som aldrig förr. Mycket tack vare det faktum att Sveriges befolkning har vuxit snabbt under relativt kort tid. De senaste åren har vi vuxit flera miljoner. Det fanns en tid när våra samhällsledare har varit bekymrade över att det har fötts för få, medan den äldre befolkningen lever allt längre. Det är en av orsakerna till att Reifledt tog upp den obekväma frågan om att arbeta upp till 75 års ålder. Dessvärre har han rätt. Vi har en åldrande befolkning som är friska högre upp i åldrarna och de flesta kan arbeta längre, inte alla dock. Sedan är det viktigt att de kan få andra arbetsuppgifter som passar den period de befinner sig i sin livscykel.
Vi har alltså blivit fler, men våra bostäder har inte blivit fler i den takten, vilket har gett att vi bygger bostäder som aldrig förr. Till det kommer att det har blivit allt mer populärt att renovera sina hem. Vi byter kök och badrum, nästan på löpande band. Vi lägger ner allt mer av våra resurser på våra hem. Det är inte ovanligt att lägga ner mellan 25 och 30 procent av vår inkomst på vårt hem. För fyrtio år sedan lade man ner enbart 10 procent av sin inkomst på sitt boende. Därav några orsaker bakom byggbranschens all time high.
Säga vad man vill om invandringen till Sverige, och många av de problem som i fler led kommer av det. Det har i alla fall gett byggbranschen fler jobb. Dessutom har vår gemensamma ekonomi ökat radikalt. Vi har fler miljonärer än någonsin. Fler har råd att lägga till fler lyxiga inredningar, såsom jaccuzi, bastubyggen, uterum, altaner och vad vi nu väljer att bygga i våra hem. Samtidigt har kunskapen om hur man bygger gått ner. Tänk dig en medelsvensson i storstaden. Få vet hur man bygger reglar, smäller upp väggar, eller isolerar sina hus. Det har också gett en stor efterfrågan på hantverkare och byggföretag.
En snabb koll på statistiken inom byggindustrin ger vid handen att byggindustrin börjar återhämta sig efter en nedgång efter IT-kraschen vi såg i Sverige vid början av 1990-talet. 1991 var så många som 300.000 sysselsatta inom byggindustrin. Den siffran är den samma sedan 2012 till 2014. Till det måste man räkna med andelen som gått i pension, vilket innebär att flödet av ung arbetskraft har stigit under de senaste åren. Det är en lukrativ marknad.
Vi ser också att allt fler byggföretag kommer in utifrån, från länder relativt nära Sverige. I och med att Polen, Rumänien, Bulgarien och andra länder i före detta Sovjet, gick med i EU, har vi sett fler byggjobbare därifrån dessa länder. Ofta ser man att de, antingen för att de saknar kunskap om, eller inte bryr sig om de föreskrifter som vi har på byggsäkerheten, saknar både hjälm, linor och byggnadsställningar när de arbetar på våra byggnader. Det är ett stort problem.
Vi har lag på att alla arbeten som kräver att vi arbetar på en höjd mer än 2 meter ska ha byggnadsställningar. Och de i sin tur har krav på att uppfylla flera kriterier. Känner man inte till vilka föreskrifter, kan det vara bra att hyra in sådana byggställningar. Bor man till exempel i Stockholm, kan man med fördel hyra byggnadsställningar. Det finns företag som håller koll på vilka föreskrifter som gäller och håller dem uppdaterade. Känner du inte till några i dagsläget, kan du alltid googla byggnadsställningar Stockholm, om du bor där. Annars byter du ut Stockholm och skriver byggnadsställningar, och sedan namnet på orten där du bor.